lørdag 23. mai 2009

Aktiv dødshjelp og moralsk dilemma

Vi avliver dyrene våre når de blir syke, og noen mener at også mennesker bør kunne få en slik behandling. Men dette gir noen moralske dilemmaer som bør overveies nøye.

Idag praktiseres passiv dødshjelp. Man kan stoppe videre behandling av svært syke. Man kan feks. skru av respiratoren. Når en pasient har store smerter øker man morfindosen til den er nesten dødelig, da skal det ikke mye til før pasienten vandrer over til de evige jaktmarker. Heldigvis har vi svært god smertelindring idag, og det er det viktigste.

Hvis man skulle innføre aktiv dødshjelp vil det bety at en pasient kan søke om en "dødspille" eller "dødssprøyte". Den som gir dette til pasienten blir dermed en drapsmann. At det er byråkratisert endrer ikke faktumet at noen faktisk har drept.

Å vurdere syke som "egnet" til å få dødshjelp vil gjøre noe med menneskesynet, ikke minst for de syke selv. Noen vil kunne føle et press mot å søke dette, for å ikke være en utgiftspost og belastning. Det blir legalt å dø når livskvaliteten blir for liten, og denne vurderingen blir lagt i menneskets hender, ikke naturens gang.

Noen mennesker finner stor verdi i liv som er fulle av plager og lidelser. Dersom noen sier at de vil være berettiget dødshjelp så vil det minske sannsynligheten for at de vil klare å finne en slik verdi.

Det er også foreslått å gi slik behandling til nyfødte. Så skal alltså den nyfødte vurderes om den er skadet nok til å få leve. Dette vil påvirke vårt syn på handicappede.

De fleste vil lenge være i stand til å avslutte sine egne liv, noe man kan forstå hvis lidelsene er for store, og da pålegger man ike noen andre belastningen av å bli drapsmann. Men at myndighetene og helsevesenet skal tilrettelegge for en byråkratisk avgjørelse om egnethet til dødshjelp, og utførelse av dette fra en fagperson med lønn for jobben, finner jeg svært betenkelig.

Å åpne opp for dette vil flytte noen grunnleggende grenser og gi konsekvenser på flere nivå. De syke vil bli verdiløse, en saneringspost, ikke med grunnleggende rettigheter. Billigere å avlive. Ønsker vi virkelig et slikt samfunn?

Frp vil ha aktiv dødshjelp; http://www.aftenposten.no/nyheter/iriks/politikk/partiene/fremskrittspartiet/article3088197.ece

http://www.vg.no/nyheter/innenriks/norsk-politikk/artikkel.php?artid=547697

Legeforeningen om aktiv dødshjelp;
http://www.legeforeningen.no/id/305.0

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar