mandag 20. juli 2009

Snill pike syndromet

Vi trenger snille piker, de gjør mange bra ting for andre og for verden. Men det kan gå for langt. De kan utslette seg selv og egne behov, og reduseres til å bare bli utnyttet av andre.

Å oppfylle alle forventninger, helst uten å tiltrekke seg oppmerksomhet og annerkjennelse, er å være i en slags offerrolle. De gjør at andre står i gjeld, ved å alltid være snill og hjelpsom har de noe å gå på. Andre kan ikke anklage og kritisere, for den snille og perfekte piken gjør aldri noe galt...

Men er det virkelig så bra? Den snille piken er dårlig på grensesetting, påtar seg skyld og ansvar for hvordan alle ting er. Istedenfor å følge egne behov og ideer med engasjement oppfyller hun andres forventninger. Siden den ekte interessen og overbevisningen mangler, blir det gjerne halvhjertet.

Ved å være flinke kan man oppnå betinget kjærlighet; "jeg elsker deg fordi du er flink..." Men da er man jo bare et redskap. Man bør bli elsket fordi man er den man er, ikke for det man gjør.

Å bare være en redskap, et viljeløst offer uten grenser, kan gjøre at andre påføres skade også. Såkallt medavhengighet, tilrettelegging av skadelig atferd som rusmissbruk og eller vold, er resultatet i ytterste konsekvens. Grensesetting mot andre kan være vanskelig og krever mot og styrke, og koster kanskje mer enn å bare jatte med eller dekke over. Men det er egentelig ikke snillt, hverken mot seg selv eller andre, å ikke være tydelig og klar på hva man mener.

Snille piker bør slutte å være offer, utfordre seg selv på å bli mer rebelsk, våge å gjøre galt, rampete, uventede ting. Istedenfor å dynge seg selv ned i selvmedlidenhet og frykt bør de reise seg opp i ekte engasjement, være ærlige mot seg selv og egne behov, stå for det de tror på.

Snille piker er ønskede i samfunnet, usynlige marionetter for mennesker med mer eller mindre kyniske behov. Men de er mindre gunstige for utvikling av gode familieforhold, frigjøring og bevisstgjøring av mennesker. De offrer seg selv for en dårlig sak, i frykt for å ikke bli godtatt, for å gjøre feil, for å ta konsekvenser. Men det er alltid konsekvenser. Det er bedre å ta tak i det man trur vil hjelpe, selv om det kan koste en konflikt eller to, enn å bare være lydige mot andres krav og tanker.

Så si NEI uten frykt eller dårlig samvittighet! Man har først og fremst et ansvar for seg selv, og ved å ta det ansvaret kan man gjøre forskjell i verden. Våg å stå for deg selv og dine meninger, for dine handlinger. Tenk selv!

1 kommentar:

  1. Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.

    SvarSlett